Meddelande ikon

Aktivera gratis internet 5/5 Mbit/s

När Vätterhem bytt till Telia i ditt hus får du som hyresgäst gratis internet 5/5 Mbit/s. Du aktiverar det på zmarket.se, säkerställ att kostnaden i varukorgen är 0 kr. Instruktioner hittar du på www.vatterhem.se/TV. Behöver du hjälp, ring Vätterhem på 036-19 94 95.

Stäng fönster
  • Vätterhem

El, värme och vatten

I fokus inför vintern

| 2022-11-21

Hej, jag är nyfiken/orolig inför vintern. Det hade varit grymt om ni i Vätterhems tidning kunde redogöra/förklara hur Vätterhem ser på energipriser i våra lägenheter som vi hyr av er.

Min fråga är: går varmvattenelement på el? Alltså hur värmer våra element vattnet i dem? Vid vilken temperatur tar Vätterhem betalt för varmvatten? All info just nu kring priset och uppvärmning är värdefullt för oss hyresgäster och speciellt för oss med barn hemma.

– När det gäller frågan om uppvärmningen, så värms vattnet till elementen upp centralt i huset och ingår i hyran. Undantag är ett par fastigheter som har direktverkande el med elelement och en fastighet som har kallhyra där värmen debiteras separat på hyresavin. Men i de fall där det är vattenburna system ingår det och värms upp centralt i fastigheten, säger Åsa Karlsson, chef Fastighet och Teknik på Vätterhem.

Vilket varmvatten är det som jag som hyresgäster betalar för och får specificerat på fakturan?

– Det varmvatten som du använder i dina kranar. Så där är såklart rekommendationen att tänka igenom hur alla i hushållet kan bidra för att spara varmvatten:

  • Duscha kortare tid och stäng av vattnet när du tvålar in dig.
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Skrapa av matresterna istället för att skölja bort dem under rinnande varmt vatten.
  • Felanmäl droppande kranar, så vi kan åtgärda dem.


Varje kilowattimme räknas!

Sedan kommer vi till själva hushållselen. Den el som du använder för lampor, vitvaror, hårtork med mera i lägenheten. Nyligen släpptes Energimyndighetens kampanj »Varje kilowattimme räknas« och på energimyndigheten.se hittar du massor av tips hur du kan spara el. Här några av dem:

  • Släck lampor i de rum där ingen är och byt till LED-lampor. LED-lampan drar endast en femtedel så mycket el som en vanlig glödlampa och håller 10–20 gånger längre tid än en vanlig glödlampa.
  • Har du dekorationsbelysning med äldre glödlampor är det bra att använda timer. Om belysningen har LED-lampor kan dock timern i sig dra mer el.
  • Dra ur mobilladdaren. Mobilladdare ska inte sitta kvar i väggen när du inte laddar telefonen, då det är väldigt energikrävande.
  • Stäng av alla apparater som bara står i viloläge, inklusive din laptop. Om du har äldre elektronikprylar finns risken att de använder mycket el i standby-läge. Då är det bättre att stänga av helt på strömbrytaren. Med grenuttag med strömbrytare kan du stänga av flera prylar samtidigt.
  • Städa kyl och frys, frosta av och damma runtomkring. Detta gör att aggregatet inte behöver jobba lika hårt.
  • Om du ska tina fryst mat kan du göra det i kylen så använder du kylan som finns i maten. Låt också varm mat svalna innan du ställer in den i kylskåpet.
  • Koka vatten med locket på. Det sparar upp till 80 procent i energiförbrukning jämfört med att koka utan lock. Har du en vattenkokare så värm vatten i den. Skillnaden i elförbrukning när du värmer vatten med en vattenkokare istället för på spisen är stor. Fyll inte hela vattenkokaren om du bara ska göra en kopp.
  • Häll kaffet i en termos i stället för att låta bryggaren stå på.
  • Utnyttja värmen från ugnen. Ugn och spisplattor behåller värmen i flera minuter efter att du stänger av dem. Du behöver alltså inte vänta tills maten är helt klar.
  • Om du har diskmaskin – kör diskmaskinen när den är full och använd energisparprogrammet. Tänk också på att du inte ska skölja disken innan du kör den i diskmaskinen, skrapa bara ner eventuella matrester i komposten.
  • Om du har tvättmaskin och torktumlare i lägenheten. Tänk full maskin eller ingen maskin. Tvätta mer sällan. Om du har för vana att slänga in favorittröjan på 60 grader så fort den får en smutsfläck – skrubba lite för hand istället och invänta att hela tvättkorgen är full innan du drar igång en maskin. Tvättmaskiner förbrukar mycket energi, oavsett hur lite eller mycket kläder du stoppar in. Många gånger tvättar vi plagg som egentligen inte är smutsiga. Skjortor, kavajer och liknande kan du lika gärna vädra, såvida de inte är väldigt fläckiga. Se över om det går att undvika förprogram och om du har möjlighet så torka gärna din tvätt på en tvättlina eller en torkställning istället för att använda torkskåp eller tumlare.

 

Här kommer även några spartips från Sveriges Allmännytta

Filmer om energin - Allmännyttans energisparkampanj (allmannyttan.se)

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading